dimecres, 13 d’octubre del 2021

Viatge a les Terres de l'Ebre, per Cruz Barba Ramos

Del viatge a les Terres de l'Ebre em quedo amb lo agradós, abundant que va ser en diferents aspectes, mirades, vivències...

No relataré cadascuna de les visites: hotels, restaurants, museus... que vam fer al llarg dels 5 dies; altres persones ja ho han relatat exhaustiva i fantàsticament bé. 

Destaco l'abundància i la generositat de la gent coneguda durant aquests dies. El seu amor per mostrar-nos les seves riqueses, les mancances, la seva sensació d'oblit. Allò que tenen i allò que desesperadament i amb una voluntat fèrria i honesta tracten de curar, restaurar i gaudir. 


Tanco els ulls i puc veure la navegació per lo riu Ebre, aquest riu generós que banya diferents terres al llarg del seu recorregut, exprimit, explotat i que ara mostra la seva malura, i com amb tanta perseverança, les persones amb les que vam tenir contacte (guies, la jove família arrossera, els patrons dels diferents llaguts, pare i fill de can Polet...) ens van mostrar la complexitat i entrebancs i un munt d'interessos perquè les propostes de regeneració no es duguin a terme. A part, està clar, de la influència del canvi climàtic. 

Guardaré a la memòria la dolçor de les seves aigües, les seves ribes plenes de vida, de vegetació exuberant que et transporten a terres verges on una altra forma de viure encara és possible. Passejades amb llaguts fins a la desembocadura, i és allà, on més es fan paleses les seves ferides; però alhora ple de vida, de bandades d'ocells que enlairen, nien i migren. 

A part de lo riu, estan presents els menjars més que generosos, les tertúlies a la taula acompanyades a vegades amb relats, poesia i també alguna música en directe. 


Pobles i ciutats plens d'història relatada i recollida amb passió a través de les seves pedres, els seus fets històrics, construccions, artesania, cuina... I, com no, amb reivindicacions ben argumentades per salvar la immensa riquesa d'aquestes terres. Em trec el barret davant de la seva força, honestedat i valentia. 

Per últim, destacar la convivència dins el grup que arreplega cada any cares antigues, fidels a les propostes dels diferents viatges de la Biblioteca i que cada any es va enriquint amb noves incorporacions i mirades. 

Gràcies doncs a totes les persones que ho fan possible i que cuiden tant a la seva gent, diria equip que ens retrobem i que anem filant vincles i relacions ben boniques!! 

Per acabar, moltes gràcies als diferents reporters fotogràfics que ens permeten reviure i tornar-nos a emocionar d'imatges tan màgiques i belles.

Cruz Barba Ramos

3 comentaris:

  1. FELUCITATS Cruz pel teu esctit sensible i empàtic amb totes les VIVÈNCIES que vàrem sentir i experimentar JUNTS, gràcies per les teves paraules, que ens fem nostres. ROSA

    ResponElimina
  2. Oohhhh!!!que maca la teva mirada. Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  3. Betting on sports toto
    Betting on sports toto. We bring you 토토 사이트 도메인 all baoji titanium the latest odds dafabet for all your favourite sports and events. Bet 오즈포탈 online now and win money! 해외배당흐름

    ResponElimina