dijous, 19 de novembre del 2020

Un Mar de tul. El Ret Fi, una punta d'Arenys

El Museu d’Arenys de Mar i l’Ajuntament, ja fa uns anys publica  un catàleg de les seves exposicions anuals. Aquest llibre és una de les darreres novetats de la nostra Col·lecció Local, espai de la Biblioteca on tenim tots els documents publicats relacionats amb el nostre municipi.  


Aquest any el títol de l’exposició és Un mar de tul. El ret fi o punta d’Arenys.



El comissari d'aquest any és Joan Miquel Llodrà Nogueras. 


El catàleg ens mostra i ens dona informació de tot el material que s’exposa procedent de diferents punts de Catalunya i d’Espanya: de l'Abadia de Montserrat, la Catedral de Girona, la Basílica de la Mercè de Barcelona, la Hermandad de la Macarena de Sevilla, el Museu de Badalona, el Museu del Disseny de Barcelona i de col·leccions particulars.


Podríem destacar unes estovalles d’altar ornamentades amb el ret fi, brodats d’una gran dificultat, segons la mestra puntaire Núria Marot.  Una de les tècniques més practicada a la costa barcelonina. Aquest objecte és propietat de la família Espriu.


Salvador Espriu parla de la tovallola de comunió, al pròleg de Setmana Santa (1971), que fa referència a la peça que acabem de destacar.


Hi podem veure també,  la història de l’ofici de puntaires, des de la segona meitat del segle XIX al primer quart del segle XX, i també es pot observar i comparar l’estil artístic de les puntes a l’estranger.


Un petit tresor arenyenc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada