dijous, 2 de juny del 2011

Seguint la febre escocesa

Després del viatge literari organitzat per la Biblioteca a Escòcia potser hi ha usuaris disposats a endinsar-se en el ric món de les lletres escoceces.

El guia del viatge, Sergio la Spina, ens ha facilitat una llista d'autors escocesos. Hem triat els que apareixen al nostre catàleg i el de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

A la nostra Biblioteca:

- J.M. Barrie (1860-1937), va ser un nen baixet, fantasiós i melancòlic. Els seus pares, diuen, no li van donar gaire caliu per culpa de la mort d'un germà, el favorit de la seva mare. Va crèixer molt poc. Va ser amic d'Stevenson. Després va escriure novel·les obres de teatre de gran èxit. Peter Pan va ser estrenada com a obra de teatre i a la biblioteca en tenim una adaptació de Lectura Fàcil.

- John Buchan (1875-1940). Autor de principis de segle XX. Va escriure peces d'intriga i aventures. Una d'elles, Els 39 esglaons, va ser portada al cine per Hitchcok. Títols disponibles: El poder ocult i Els 39 esglaons.

- Alexander McCall Smith (1948), especialitzat en literatura policiaca d'estil alegre i desenfadat. Títols disponibles: Embolic a l'escola, Llàgrimes de jirafa i La primera agència de dones detectives.

- Ian Rankin (1960), escriptor de thrillers impactants i plens de tensió, seguint la tradició d'Stevenson. Títols disponibles: Aguas turbulentas, Black and blue, En la oscuridad, Puertas abiertas.

- Muriel Spark (1918-2006), una de les escriptores més admirades, posseïdora d'un gran sentit de la ironia i d'una afilada mirada per retratar la societat i les ments. Interessada en el paper de la dona al món. Obres disponibles: Simposi i El único problema.

- Irvine Welsh (1958), sarcàstic, iconoclasta, li agrada mirar la societat que l'envolta per inspirar-se. La seva primera novel·la, Trainspotting, va ser un doble èxit: en paper i al cinema. Escriu en gaèlic i fa servir molt d'argot. Títols disponibles: Porno i Secretos de alcoba de los grandes chefs.


A la Xarxa de Biblioteques Municipals (disponibles per préstec interbibliotecari):


- Iain Banks (1954) autor d'intriga i acció. Quan escriu ciència-ficció firma com a Lain M. Banks. Compromès políticament -independentista i pacifista- va estripar el seu passaport britànic arran de la guerra d'Irak. 29 títols disponibles a la xarxa.

- Antonia Fraser (1932): veterana i quasi aristocràtica escriptora molt ben dotada per a la novel·la detectivesca i, sobretot, per la històrica i les biografies. Una d'elles, sobre Maria Antonieta, va ser portada al cinema. 15 títols a la xarxa, entre ells El enigma del vizconde i La monja sin rostro.

- Quintin Jardine (1945), escriptor de novel·la negra, pare del detectiu Bob Skinner. 2 títols disponibles a la xarxa en anglès: Dead and buried i Skinner's round.

- James Kelman (1946), narrador d'històries curtes i assagista. Ha guanyat el Booker Prize i el premi literari més prestigiós d'Escòcia: el Saltire Society's Book of the Year award. El seu compromís amb la classe obrera li ha comportat algun problema amb la intel·lectualitat benestant. 4 títols disponibles a la xarxa, tres en anglès i un en castellà, Un desafecto.

- Gavin Maxwell (1914-1969): >La literatura d'aquest naturalista escocès no es pot entendre sense els animals i els entorns aqüàtics. Després de lluitar a la segona guerra mundial compra una petita illa. Allí intenta tirar endavant una piscifactoria de taurons. Fracassa. Se'n va de viatge pel Tigris i l'Eufrates i després s'instal·la a la costa escocesa. Allà coneix una llúdriga i -inspirat per aquesta experiència- escriu El Círculo resplandeciente (disponible a la xarxa), que es converteix en un gran èxit mundial. La seva illa, Eilean Bàn, és avui un santuari de llúdrigues i l'espai on es troba un museu dedicat a l'escriptor.

Altres autors escocesos: Nigel Tranter, Muriel Gray, Liz Lochhead, Isla Dewar, George Mackay.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada