divendres, 12 de febrer del 2010

Lectura del futur: el llibre electrònic


En el món del llibre s’està gestant una revolució, un invent nou que somourà els pilars de la lectura tal i com la tenim concebuda fins ara: el llibre electrònic.

Fa temps que volta pel món. De fet des de la dècada dels anys 90. Però fa un parell d’anys ha començat a sortir al mercat amb força i ha estat un dels regals triats d’aquestes festes passades.

Haureu sentit a parlar d’e-book o d’e-reader. És el mateix? No ben bé. L’e-reader és el suport de l’e-book. L’e-book és el llibre pròpiament dit, el llibre electrònic o llibre digital, és el que correspon al text.

Fins ara hi havia el problema que no s’havia trobat el sistema que es podés llegir amb facilitat i sense cansar la vista. Ara s’ha inventat una tinta, l’e-ink, que fa possible una lectura normal, perquè amb aquesta tinta la pantalla s’il·lumina de davant cap al darrere, no brilla ni fa pampallugues i es pot llegir el text quasi amb la mateixa facilitat que si fos en paper.

Hem parlat de revolució i no exagerem. Hem de pensar que el llibre tal com el coneixem avui dia, és un invent de fa 500 anys. Ha arrelat amb força en la nostra cultura, és un referent importantíssim des de fa molt temps. Així doncs, trencar aquest simbolisme, costarà. No serà fàcil que desaparegui fàcilment el llibre en paper. D’altra banda la nostra relació amb el llibre convencional ha estat massa rica i plena de complicitats com perquè ara desaparegui de cop.

Però no podem oblidar que cada vegada més anirem cap un entorn més tecnològic, i s’ha de preveure que en un principi conviuran les dues modalitats, com passa ja amb les enciclopèdies, els diaris, els llibres de text, els mapes....

Tot plegat fa que els editors, els llibreters, les biblioteques i tots els agents que estan en el medi, es troben davant un repte important. No es poden quedar endarrere les noves tecnologies i han d’aprendre a trencar les inèrcies creades des de fa anys.

I els lectors, on queden en aquest entorn? Quallarà la lectura amb aquest suport? Als Estats Units, que van ser pioners en aquest tema del llibre digital, tenen ja un 2% de públic lector. No és massa, però és fidel.

D’altra banda podem imaginar que 1000 llibres puguin trobar-se en un aparell de 150 grams? Que ens el podem endur dins una bossa? Que té una autonomia lectora de molt de temps? Clar que, ara per ara, l’aparell és encara car, però això se solucionarà ràpid a mesura que hi hagi demanda.

I no hem d’oblidar que el que és més important, no és el suport on està escrit el llibre, sinó el llibre en si mateix. I arribarà un moment que llegirem indistintament un llibre en suport paper o en suport digital. Conviuran pacíficament, com ho fan el telèfon fix i el mòbil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada