diumenge, 11 d’agost del 2019

Alguns apunts sobre els moviments de la Dansa d'Arenys



1949, Arxiu Lluís Montmany


Amb l'estiu tornem a celebrar Sant Roc i ballar la recuperada Dansa d'Arenys. Des de la biblioteca us volem deixar alguns apunts sobre els moviments de la Dansa d'Arenys. 

Aquest escrit és el que es va imprimir amb motiu del 65è aniversari de la Dansa d'Arenys.

Aquest ball tanca les festes de Sant Roc, el capvespre del dia 16 d'agost. Any rere any, un munt de gent ve a veure-la. Nosaltres, els balladors, en donem fe. Pel tipus de dansa, el nombre de dansaires és limitat, i els qui tenim el privilegi de ballar-la volem compartir amb tots vosaltres el seu significat.



És un ball que té una durada d'uns 15 minuts i que representa un casament.



Un cop situats els dansaires, l'alcalde entrega la núvia al nuvi. En principi, sembla que el Batlle anava a buscar una pubilla qualsevol, hi ballava els primers compassos i la cedia a algun ballador. Després s'hi afegia tot aquell que volia. És una representació del dret de cuixa, un tret molt antic, de l'època medieval, i present en diferents danses de la nostra terra, i que, en recuperar la dansa, es va voler conservar.



Un cop aparellats, els dansaires fan un cargol espiral interior, que desfaran amb un segon cargol espiral exterior.



Sembla que aquesta figura es va inspirar en el trencant de les onades, vistes des de la punta de l'espigó del port. Els dansaires mouen el cap a banda i banda, avançant cap al trencall, mentre fan un moviment de vaivé, representant el moviment de les onades.



Les corrandes separen les diferents figures. Veureu que els balladors entraran i sortiran de les rotllanes, mentre fan el punt de perdiu, tot saltant dues balladores. Aquesta és la figura dels boixets, de les puntes d'Arenys (els boixets es treballen de dos en dos).



També hi fan referència la figura del ball pla i la del punt de galop, on els balladors representen els boixets, trenant les mans tal com es treballen les puntes.



Una altra figura és la que nosaltres anomenem "la flor". Les noies fan una rotllana interior, ben juntes, mentre els nois les acompanyen amb una rotllana oberta i van puntejant i fent el punt de perdiu. Representa la sortida del sol, el renaixement.



Finalment cal destacar la figura dels ponts, quan totes les parelles s'agafen les mans i travessen el pont que van construint elles mateixes. Representa la rierada, aquest element tan propi del nostre poble. És una de les figures més ràpides, tal com ho és l'avinguda sobtada de l'aigua.



Després es reprèn el casament, les parelles se separen per tal que els nois recuperin els rams i tornin a oferir-los a les seves balladores. Amb la salutació es dóna la festa per acabada.



Ens ha semblat bo fer-vos partícips d'aquesta interpretació de la Dansa, amb cap més aspiració que fer-nos-la encara més nostra, i que tothom l'estimi com ho fem nosaltres.


Veïns i visitants, ja sabeu una mica més de la nostra Dansa. 


 1949, Arxiu Lluís Montmany i Vidal

 1949, Arxiu Lluís Montmany i Vidal

 1999, Arxiu Lluís Montmany i Vidal

 1994, Arxiu Lluís Montmany i Vidal

 1995Arxiu Lluís Montmany i Vidal

1997, Arxiu Lluís Montmany i Vidal



65 anys de la Dansa d'Arenys
Esbart Maragall d'Arenys de Mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada