dilluns, 27 de maig del 2019

Sortida al Museu Memorial de l'Exili





Aquest 25 de maig el grup de tertúlia i usuaris de la Biblioteca P. Fita, en col·laboració amb el Museu d'Arenys de Mar, hem realitzat una visita al Museu Memorial de l'Exili. En aquesta jornada hem pogut visitar el museu i fer la ruta de La Vajol guiats per Josep Lluís Fernández. Tota una experiència que hem gaudit i que ens ha fet reflexionar a parts iguals als 34 assistents.


L'any 1939 amb la caiguda de Barcelona i l'inici de la fi de la Guerra Civil més de 500.000 persones inicien un exili forçós cap a una Europa que es troba en el preludi de la II Guerra Mundial. És un moment desolador per a tots els vençuts i els catalans que van haver de marxar deixant enrere les seves vides.

El Museu, situat a La Jonquera, pas dels milers d'exiliats, acull aquest centre que vol recuperar la memòria, preservar la història i fer-nos reflexionar de forma crítica sobre aquest greu moment. El Museu compagina la seva tasca divulgadora amb la investigació històrica i la difusió pedagògica.

Entre aquest grup d'exiliats es trobà Lluís Ferran de Pol (Arenys de Mar, 1911 –1995). Ferran de Pol amb 22 anys guanyà els Jocs Florals de l'Ateneu d'Arenys de Mar presidits per Joaquim Ruyra i Carles Riba entre altres escriptors. Amb l'arribada de la guerra s'allista voluntari a l'exèrcit republicà, participarà en la Batalla de l'Ebre i, acabada la guerra, haurà d'iniciar un èxode que el portarà a França on serà internat en un camp de concentració a Sant Cebrià del Rosselló i Barcarès. Finalment podrà arribar a Mèxic on crearà les revistes Full Català o Quaderns de l'Exili.

L'any 1948 torna a Catalunya i s'instal·la a Arenys de Mar on escriurà diferents narracions, obres de teatre, obres infantils, cròniques i articles periodístics. Entre les seves obres tenim Érem quatre, narració ambientada a Mèxic que té com a protagonista un exiliat, i que a la Biblioteca hem pogut comentar de la mà de Josep-Vicent Garcia i Neus Ribas en les tertúlies literàries.

Aquesta visita ha sigut molt educativa i il·lustradora per a nosaltres que hem pogut caminar per un camí de l'exili. Les sensacions i emocions que hem viscut són difícils d'explicar. A la Biblioteca treballem, juntament amb el Museu d’Arenys i l'Ajuntament d'Arenys de Mar, per mantenir vius els records i les obres dels nostres escriptors i les seves circumstàncies.

Us agraïm que ens hàgiu acompanyat en aquesta sortida!











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada