dijous, 30 de maig del 2013

"Viatge que fa sis" per Pep Quintana i Riera. Cròniques de Fes.


I en van mitja dotzena! Sis són els viatges que portem fets amb la Biblioteca de casa, amb la Biblioteca P. Fidel Fita d’Arenys. Qui m’havia de dir en el moment de preparar l’entranyable viatge a  l’Alguer que darrere en vindrien cinc més! La veritat és que el temps passa volant i un viatge es toca amb l’altre.

Aquesta vegada hem fet cap a Fes, el meu Fes particular, el meu Fes estimat. La ciutat de Fes és com entrar en el túnel del temps. És fer un salt a segles passats i que ja no han de tornar. La medina – la ciutat vella i emmurallada – és la cosa més increïble del món. 9.888 carrers formant un laberint majúscul, únic. Ni un sol vehicle que no sigui de tracció animal. És la ciutat dels artesans, dels artistes. La ciutat capital del Marroc de la religió islàmica i, alhora, capital de la cultura. Un seguit de monuments magnífics, pintats en filigrana, et saluden a cada cantonada. Les places (Najarin, Zafarin...) són autèntiques perles instal·lades ara i per sempre més en aquell espai envernissat de segle XVI.

En aquesta ciutat tens sorpreses gastronòmiques, folklorico/tradicionals, de vestimenta i del que sigui, calgui i convingui. És una ciutat que no te l’acabes en tres dies. No té rival. L’expedició arenyenca/bibliotecària varem bellugar-nos també per la comarca i així visitarem les ruïnes romanes de Volubilis – les que es troben més al sud del món – amb uns mosaics molt ben conservats i amb un elegant arc de triomf que ens donava solemnialment la benvinguda. Temps tinguérem encara de desplaçar-nos al Bosc de Cedres – Parc Natural i Patrimoni de la Humanitat – el trepitjarem a consciència i ens protegirem sota l’ombra d’aquells cedres bíblics que, de ben segur, ens transmetien vibracions positives. Els micos feien cabrioles per entretenir-nos a tots plegats.

El Marroc, amb tots els seus contrastos, és un país virtuós, genial. És el nostre gran veí del sud. Hi ha només 12 quilòmetres d’Estret de Gibraltar i tot canvia. És un país que tenim molt a prop i alhora molt lluny. Avui una trentena llarga d’arenyencs lectors i ben disposats ens hem llençat a l’aventura berber, a l’aventura marroquí. Com a responsable del viatge puc assegurar-vos que ha anat la mar de bé. I que lluny de cansar-me’n cada any renovo les ganes de fer-ne un altre. A on anem al 2014? Un servidor formula la pregunta, vosaltres me l’heu de respondre. Teniu la paraula. 

En Pep Quintana tot recitant Salvador Espriu a l'Instituto Cervantes de fez.
Imatge: Quim Mateu

Aqui podeu trobar les cròniques dels viatgers literaris arenyencs sobre la visita a Amsterdam (Juny 2012)
Anna Cucurull
Teresa Fàbregas
Montserrat Fonoll
Carme Garcia
Pep Quintana i Riera
Mercè Sabat





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada