dijous, 18 d’abril del 2013

La bilbioteca virtual explica la visita de Salvador Espriu al nostre centre


La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona ha editat, amb la col·laboració del nostre centre, una guia de recursos on s'hi recull la visita que va fer l'escriptor, Salvador Espriu, a la Biblioteca P.Fidel Fita d'Arenys de Mar el 25 d'abril de 1965. Al document s'hi pot trobar el text que va escriure la llavors directora de la Biblioteca Margarida M. Tura Soteras, en motiu de la publicació del llibre Memòria de Salvador Espriu amb retrat del poeta, original de Subirachs, editat pel Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu. Al text s'hi explica la primera presa de contacte entre Espriu i la Biblioteca, que va acabar desenbocant en una lectura en veu alta del llibre Cementiri de Sinera el dia de Sant Jordi de l'any 1965. A més a més també s'hi poden veure les còpies de les imatges que es van fer durant la visita, així com les reproduccions de les dedicatòries que l'autor va fer a l'exemplar d'Israel que salvaguarda la Biblioteca, i també al seu Llibre d'Honor.

La relació entre Salvador Espriu i Margarida Tura és una mostra realment sincera del famós caràcter reservat, però molt interessat en l'intercanvi humà, de l'autor. Les pàgines que li dedicà la bibliotecària mostren també les característiques d'una època fosca, on la cultura havia de batallar contra la censura i la repressió polítiques que imperaven al país sota les mans del règim del general F. Franco. El document de la Biblioteca Virtual doncs, aporta una nova anècdota relacionada amb la vida de l'escriptor i el seu profund compromís amb les lletres.

El fons de la Col·lecció local de la Biblioteca P.Fidel Fita disposa d'una important col·lecció sobre Salvador Espriu on hi destaquen un manuscrit del llibre Cementiri de Sinera, un original del llibre Israel i la correspondència que aquest va mantenir amb els escriptors arenyencs Ferran de Pol i Fèlix Cucurull (dins el Fons Ferran de Pol i el Fons Fèlix Cucurull). Entre altres documents també disposa de llibres, cartes i dedicatòries, així com un recull de premsa, que va recollir la seva amiga Lola Solà.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada