dijous, 29 de desembre del 2011

Pep Mayolas descobreix a la dona del descobridor d'Amèrica


El proper divendres dia 30 a les 8 de la tarda l’investigador Pep Mayolas presentarà el seu primer llibre, La princesa a l’exili: Felipa de Coïmbra i d’Urgell (1435-1497), una aproximació a una figura desconeguda però influent, la segona dona de Joan Colom i Bertran, descobridor d’Amèrica. L’acte serà presentat per l’historiador Jordi Bilbeny i l’economista Josep Manel Comajuncosa.

El llibre ens transporta a l’edat mitjana, quan les nissagues d’Urgell i Trastàmara maquinaven per apoderar-se de les respectives corones, la d’Aragó i la de Castella. Els Urgell van apropar-se a la corona portuguesa via matrimoni per eixamplar influència i pressionar Castella. D’aquests contactes en sorgirà la unió entre Felipa de Coïmbra –filla del regent de Portugal- i Joan Colom, almirall català i conegut també com a Cristòfor Colom. Felipa va ser una dona amb inquietuds intel•lectuals –traduïa i il•lustrava llibres-, activa políticament i mare de Ferran Colom, un dels més grans bibliòfils del segle XVI. Tant ella com el seu marit van patir els efectes de la pujada de la família Trastàmara al tro de la Corona d’Aragó.

Pep Mayolas és membre actiu de l’Institut Nova Història i ha col•laborat en mitjans escrits com Pedra de toc, El Correu del Maresme i El Nap. També ha fet de guionista i locutor a Ràdio Arenys i publica a la revista Terra Rubra articles sobre temes colombins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada