dilluns, 27 de juny del 2011

Ens ha deixat el fotògraf Joan Torrus i Pla


Joan Torrus i Pla (1922-2011)es va enamorar de la fotografia i a ella s'hi va abocar fins i tot després de perdre la vista. Abans, se'l recorda amb la càmara de retratar sempre al damunt.

Va saber combinar la seva passió amb altres com la seva Vila, Arenys de Mar. També va saber compartir-la i posar-la al servei del patrimoni, de la memòria col·lectiva.

L'any 1948 va ser un dels fundadors de la prestigiosa AFA, l'Agrupació Fotogràfica d'Arenys de Mar. Ben dotat per a la fotografia artística, va participar en nombroses mostres (Barcelona, València, Còrdova. i un llarg etcètera) en les quals va guanyar diversos premis. Va ser seleccionat per l'Exposició Mundial de Fotografia de 1952.

El 1968 es bolca en crear un arxiu gràfic arenyenc. Es passa hores revel·lant, ampliant, prenent notes sense reparar en temps ni en costos econòmics. Per desgràcia aquesta tasca queda a mitges quan perd la visió, el 1974. Aquesta minva no l'hi impedeix organitzar exitoses exposicions al Museu Municipal i dos llibres -disponibles a la Biblioteca- amb fotografies històriques de la vida arenyenca. En un d'ells va escriure:

"No puc sostreure'm a les fotografies, màquina de fotografiar inclosa, ni quan estic immergit en la lectura ni quan estic immergit en la música. No hi ha manera".

Atent i generós, sempre va mantenir una relació fluïda i amical amb la Biblioteca, seva va ser una donació de llibres escrits en braille per a persones invidents. Podeu consultar la seva obra editada al nostre expositor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada