dimecres, 11 de maig del 2011

La Tiona en viu, la seva obra en paraules

La Maria Antònia Sole i Vergé, la Tiona, ho tenia clar, ella mateixa ho explicava: "jo no sóc d'Arenys, però hi estic empadronada". Ho escrivia a la presentació del recull de llegendes Anys i panys que va publicar a Arenys Vida Parroquial l'any 1993. Sense adonar-se'n, va anar estimant aquesta vila, i li van anar creixent arrels -cada cop més profundes- "en aquest bocinet de Catalunya", com ella deia.

La història d'Arenys feia molts anys que estava feta però la Tiona, amb la seva tasca pacient, il·lusionada, rigorosa i apassionada, ens va ajudar a recollir-la, remenant dades, rescatant esdeveniments, cercant entre arxius i biblioteques... va saber donar un toc divulgatiu i pedagògic a la seva obra a través de diverses publicacions i testimonis audiovisuals.

Ella no ho sap, mai li vam dir, però els AVT (els arenyencs de tota la vida)som així... cofois de la nostra pertinença a la vila i tancats a voltes als nouvinguts. I ara voldria per-li una petita confessió: estic convençuda que la seva contribució al patrimoni literari i històric a través de llibre com Arenyots i reculls monogràfics com Veïnat de Mar o Mont Calvari: història i llegendes i els seus programes a la ràdio municipal, així com els seus articles a les revistes arenyenques, els premis merescuts a la Mostra Literària arenyenca i tantes més contribucions i col·laboracions que ens va regalar al llarg de tants anys, la van fer mereixedora autèntica de l'alta consideració d'arenyenca de toda la vida, i per sempre.

Gràcies Tiona, pel teu llegat, però sobretot per la teva lluita, la teva tenacitat, el teu coratge, la teva fina ironia, els teus plats, el teu saber, les teves coses i també per la teva amistat i per tantes coses compartides.

Com l'acte d'avui Tiona en viu, la seva obra en paraules preparat per un bon grapat d'amics i amigues que no et podrem oblidar mai. Fins sempre, Tiona, merescudament arenyenca des que vas arribar a la gaia vila.

Isabel Roig i Casas
Regidora de la Cultura Ajuntament d'Arenys de Mar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada