dimecres, 13 d’abril del 2011

De quan ens protegiem dels pirates


Com es vivia a la costa el segle XVI? Com es convivia amb els atacs pirates i el bandolerisme? Hi havia fam? Pesta? S’utilitzava el topònim Maresme o només Marina de la Selva? Aquestes i altres preguntes podria respondre Francesc Forn el proper divendres 15 d’abril.

L’historiador i catedràtic d’institut presentarà a partir de les 8 del vespre el seu llibre Viure i sobreviure al segle XVI a la Marina de la Selva, treball que va ser premiat amb l’accèssit del premi Iluro 2009.

L'àmbit geogràfic d'aquest estudi el constitueix la Marina de la Selva que comprèn les poblacions situades entre el riu Tordera i els dos Arenys i que, en l'Antic Règim, pertanyia al vescomtat de Cabrera i de Bas i eren controlades pels castells de Montpalau i Palafolls.

Pel que fa a la temàtica, parla tan de la manera de viure –amb gran presència del perill que venia del mar, la pirateria- com de la importància estratègica de la costa en la lluita entre el món cristià i musulmà. Els atacs de pirates turcs i algerians terroritzaven els nostres avantpassar i van causar l'aparició d'un sistema de defensa -torres i somatents ben armats- i confraries com la de Sant Elm, dedicada a facilitar els rescats econòmics de presos catalans en mans musulmanes.

Francesc Forn tracta el material històric amb gran rigor però també de manera amena. L’autor i el seu llibre seran presentats per Hug Palou, arxiver municipal.

Si voleu saber més del llibre, podeu consultar aquesta entrevista.


Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca.
Dia: 15/4/11
Hora: 20h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada