dimecres, 13 d’abril del 2011

Bilbeny i els orígens barcelonins de Cristòfor Colom


Revelador, desmitificador, polemista, poeta, compromès. Jordi Bilbeny s'ha guanyat adjectius com aquests gràcies a un principi -desconfia de la història oficial- i a moltes hores d'investigació, escriptura, conferències. Ell ha estat qui ha potenciat la tesis del Colom català quan tothom acceptava la versió genovesa. Ara ja poc dubten de la catalanitat del descobridor d'Amèrica.

El proper dissabte dia 16 a les 7 de la tarda Jordi Bilbeny presentarà a la sala d’actes de la Biblioteca el seu darrer llibre, El dit d’en Colom, un recull de tretze articles sobre la cada cop més documentada catalanitat de Colom. L’escriptora Patrícia Gabancho –autora del pròleg del llibre- i l’economista Eugeni Terré acompanyaran a l’historiador en l’acte.

En el llibre Bilbeny aporta informació sobre els orígens barcelonins de Joan Colom que –segons la seva tesi- va viure al barri mariner de la Ribera -al carrer Mirallers número 9- i tenia propietats prop de Santa Maria del Mar i era almirall. Bilbeny relaciona aquest Joan Colom amb Cristòfor Colom, que signava amb un J entrellaçada amb una S algunes dels documents que escrivia. En paleografia la J significa Johannes. Bilbeny també recull la teoria publicada el 1931 per l'arxiver Enric Mitjana, segons el qual l'immoble, encara avui dempeus, hauria servit com a garantia per a l'emprèstit necessari per a l'aventura de les Índies.

Jordi Bilbeny ha destacat per aportar arguments sòlids sobre la catalanitat de Colom i també per retratar la capacitat de tergiversar, inventar i ocultar la història que tenien poders fàctics com la Corona hispànica.

Article sobre El dit de Colom.

Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca.
Dia: 16/4/11
Hora: 19h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada