dimarts, 21 de setembre del 2010

La Biblioteca descobreix Berlin de la mà d'Alfred Döblin


L’últim viatge de la tertúlia literària va permetre a 50 arenyencs trepitjar la plaça Alexanderplatz, contemplar el seu rellotge, el que marca les hores de diverses ciutats del món, seguir les passes Franz Biberkopf i Alfred Döblin, els racons per a on fer un tomb pel barri jueu, parlar de literatura amb un jove alemany, visitar un museu d’art antic, passejar per la solemnitat dels jardins i palaus de Potsdam, emocionar-se en un concert a la vigília de la diada... el viatge a Berlín va oferir moltes experiències als membres de l’expedició arenyenca. Totes enriquidores.

Berlín és el tercer viatge organitzat per la Biblioteca P. Fidel Fita. Primer va ser Alguer i després Istanbul. Per a la metròpoli alemanya es va triar la novel·la Berlin Alexanderplatz, d’Alfred Döblin, una obra trencadora, ambiciosa, difícil. Per això els expedicionaris van agrair que es contactes –a través de la delegació alemanya de la Generalitat de Catalunya- amb Michael Ebmeyer, un jove escriptor alemany que després d’un temps a Barcelona es va proposar aprendre català i tot allò que tingués a veure amb Catalunya. Ebmeyer va explicar amb precisió i sentit didàctic les característiques de la novel·la. Al seu torn, Ebemyer es va sorprendre del coneixement que tenien els tertulians de l’autor, la història d’Alemanya i de la novel·la. La tertúlia va animar a molts a continuar la immersió en el món de Döblin.

El viatge va comptar amb el suport i l’amabilitat dels membres la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya i la profesionalitat entusiasta de Sakkara Viatges i d’en Martin, el guia. Martin també s’havia llegit la novel·la i ajudava a contextualitzar-la sobre el terreny. Fins i tot va proposar un petit tomb fora de programa. A tots ells, gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada