divendres, 9 d’abril del 2010

Jaume Cabré, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes


Omnium Cultural ha concedit el 42è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’enguany, a l’escriptor, nascut a Barcelona l‘any 1947, Jaume Cabré.

Jaume Cabré és conegut no solament per les seves novel·les, sinó també pels seus guions i tele-sèries fets per a la televisió (Recordeu que el guió base de la segona part de Ventdelplà la va escriure ell). També ha fet literatura per a infants i joves. És professor universitari i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Reconeix que per a ell escriure “No és cap broma. No és un joc. M’hi va la vida”. Jaume Cabré és un autor compromès amb el seu país i la seva llengua: tot el que ha escrit ho ha fet sempre en català. Com ell diu, no s’ho planteja d’altra manera, és la cosa més natural del món, és la seva llengua.

La seva obra ha estat traduïda a 17 idiomes. I n’està orgullós no solament per a ell, com a reconeixement de la seva vàlua, sinó pel que això suposa de reconeixement internacional de la literatura catalana.

Jaume Cabré és un autor lent, els seus llibres poden tardar entre dos i cinc anys a ser escrits. Potser perquè li agrada explicar moltes coses paraula rere paraula, valorant el seu significat, buscant l’efecte que tindran en el lector. És un autor sòlid, coherent, gens superficial. La seva obra té un alt grau de maduresa i creativitat, i a més, és fidel a la cultura catalana i al país.

El seu primer llibre va ser Faules de mal desar, recull de contes, editat per Selecta.

A la Biblioteca Fidel Fita hi trobaràs les obres següents:
El llibre de Feixes
Galceran, l’heroi de la guerra negra
(juvenil)
Història de la literatura catalana
La història que en Roc Pons no coneixia (infantil)
L’home de Sau (infantil)
L’ombra de l’eunuc
Pluja seca
El sentit de la ficció
Senyoria
La teranyina
Les veus del Pamano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada